Viime keskiviikon Voimala-ohjelmassa tv:ssä jututettiin arkkipiispaehdokkaita.

Niitä kahta jotka ovat nyt valmistautumassa toiselle kierrokselle.

Voimalan naiskaksikolla oli mukanaan rukoushelmet, jotka oli ilmeisesti tarkoitettu ohjelman kevennykseksi.

Keskustelun lopuksi ehdokkailta kysyttiin tunsivatko he rukoushelmet ja katsojille näytettiin erivärisistä ja -kokoisista helmistä koostuvaa rannerengasta.

 

Kumpikin herra yski ja tapaili sopivia selityksiä, että jotta kun ei heidän rippikouluaikanaan vielä niitä käytetty...

 

Rukoushelmet ovat nykyään rippikoulujen opetusmateriaalia. Kaivoin Martin Lönnebon rukoushelmistä kertovan vihkosen hyllystä ja totesin taas kerran, että se on aivan suotta leimattu ”rippikoulukamaksi”. 

Rukoushelmet ovat mitä ihanin rukoustyökalu aikuiselle kristitylle.

 

Piispa Lönnebo sai idean rukoushelmistä alkujaan pelastusrenkaasta. Rukoushelmet on elämän pelastusrengas, johon on koottu kaikki elämän tärkeimmät asiat helmien muodossa. Rukoushelmet on meikäläisille sopiva muunnos perinteisestä rukousnauhasta, jolla taas on tosi pitkät perinteet kristinuskon varhaisiin vuosisatoihin.

 

Meidän luterilaisessa maailmassamme ei rukousnauhan  päälle paljon ymmärretä.

Kuitenkin tarve luoda epävarmuuteen riitin tuomaa järjestystä on tämän ajan ihmisellekin tuttu.

 

Rukousnauhan avulla rukoileminen on silmän ja käden meditaatiota, joka seuraa samaa kaavaa ja vie ajatuksia tiettyyn suuntaan. Jokaisella helmellä on oma tarkoituksensa ja renkaasta muodostuu ikään kuin ohjattu rukouspolku.

Helmien kooste ei ole sattumanvarainen. Tarkoituksena on vahvistaa elämänrohkeutta ja kokemusta Jumalan läheisyydestä ja rakkaudesta.

 

Tärkein helmi on Jumala-helmi, olemassaolon perimmäisen tarkoituksen tunnusmerkki. Muut ovat minä-helmi, kasteen helmi, autiomaan helmi, pyhän huolettomuuden helmi, rakkauden helmi, salaisuuden helmi, yön helmi ja ylösnousemuksen helmi

 

Rukoushelmistä kertovassa vihkosessa sanotaan, että helmirengas johdattaa omien mielikuvien kautta Jumalan, minuuden, yksinäisyyden, pelkojen, ilon ja rakkauden kohtaamiseen.

 

Olisivat saaneet piispaehdokkaat tuntea rukoushelmet paremmin. Olisivat voineet suositella seurakuntalaisillekin.