”…että hänet otetaan vastaan kokonaisena ihmisenä”

Kari Mäkinen asetteli arkkipiispa-saarnassaan peiliä yhteiskuntamme eteen. Miten Jumala näkee meidät kaikessa rikkaudessamme isossa talossamme, runsaan pöydän ääressä. Sen pöydän pitäisi olla yhteinen kaikille. Peilistä kuitenkin näkyy, että voimattomuus, häpeä, alistuneisuus syrjäyttää monet yhteisen pöydän antimista.

 

Ihmisen tarve on tulla nähdyksi kokonaisena ihmisenä. Jeesuksen vertauksessa  (Luuk 16:19-31) Aabraham ottaa vastaan Lasaruksen kokonaisena ihmisenä. Lasarus ei ollut vain ”köyhä” ja ”sairas”, hän oli ihminen. Sellaisena Jumala hänet näki. Ja Lasarus sai lohdun.

 

Kirkon tehtävänä on tuoda Jumalan näkökulma tähän kulutusyhteiskuntaan. Kirkon tehtävänä on puolustaa ja lohduttaa ihmistä niin, että hän kokee olevansa arvokas ja hyväksytty. Että hänen elämällään on tarkoitus.

 

Jotenkin tällaisena ymmärsin uuden arkkipiispan  saarnan 6.6.2010 Turun tuomiokirkossa. Miten hienosti kirkon tehtävä avautuikaan päivän tekstistä, kun avaaja sen oikein oivalsi. Ja miten ”sattuikaan” niin sopiva Raamatun kohta päivän tekstiksi, kun arkkipiispa astui virkaansa.