Vallis Gratiae on näköjään hedelmällistä maaperää kirjoittajille. Kesäksi saatiin naantalilaista tekoa oleva Kristina-kirja. Nyt syksyksi ilmestyi Anneli Terhon ”Matkalla Marian kanssa”. 

Kirja kertoo Luonnonmaalla asuvien Mariantyttärien jokavuotisesta jouluseimestä ja samalla ihmisen tärkeimmästä matkasta - elämän pituisesta matkasta seimeen syntyneen Vapahtajan luo .
 
Kiitos Mariantyttärille, että ovat meille naantalilaisille konkretisoineet seimen ihmeen. Ja kiitos siitä, että heidän seimensä on perinteistä jouluseimeä paljon laajempi. Sen maisemana on koko maapallo. Keskuksena on seimi, jonka ympärillä on ihmisiä ja eläimiä eri maanosista ja eri aikakausilta.
 
Tarina alkaa enkelin viestistä, valosta, ihmisen omasta tilasta. Pohdinta ja matka kohti seimeä alkaa pehmeästi ja imaisee mukaansa.
 
Kerronta etenee kuvituksen rikastuttamana tilanteesta toiseen. Rinnakkain kulkee Mariantytärten kertojan ääni ja Anneli Terhon mietiskelevä, kyselevä, hyvää tekevä pohdinta. Syntyy hiljainen ja antoisa ”sisäinen matka jouluun, lapsenomaiseen kokemiseen ja syvenevään rukoukseen”.
 
Kuvitus tuo valokuvin lähietäisyydelle seimen yksityiskohtia, välillä tosi hellyttäviäkin. Mukaan istuu ongelmitta muutakin, esim. kuva Jurmon kappelin vanhasta puuveistoksesta.
 
Ehkä en ole ollut ainoa, joka on ajatellut tähän asti, että Mariantyttärien seimi on lähinnä lasten mielenkiinnon kohde, sisar Elisabetin ja sisar Janina lahja lapsille. Anneli Terhon kirja avaa seimen rikkaan sisällön myös aikuiselle ihmiselle, antaa ravitsevaa evästä joulun/elämän matkalle. ”Kaiken läpäisee tie, ihmiskunnan ikuinen pyhiinvaellusreitti kohti vapahdusta.”
 
”Matkalla Marian kanssa” on hyvä joululahja itselle yhtä hyvin kuin ystävälle. Kirjaa on toistaiseksi saatavissa ainakin osoitteesta
sekä Naantalin kaupungintalon infosta.